Ley 2/2021, de 29 de marzo, de medidas una vez finalizado el Estado de Alarma

Ley 2/2021, de 29 de marzo, de medidas una vez finalizado el Estado de Alarma

3 years ago
img

LLEI 2/2021, DE 29 DE MARÇ, DE MESURES URGENTS DE PREVENCIÓ, COORDINACIÓ PER FER FRONT A LA CRISI SANITÀRIA OCASIONADA PEL COVID-19

Un cop finalitzada la pròrroga de l'estat d'alarma, les mesures contingudes en aquesta Llei s'aplicaran fins que el Govern declari la finalització de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19.

1. MESURES DE PREVENCIÓ I HIGIENE:

a) Ús obligatori de mascareta:

Les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes en els següents supòsits:

- A la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert a el públic.

- En els mitjans de transport aeri, marítim, amb autobús, o per ferrocarril, així com en els transports públics i privats complementaris de viatgers en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, si els ocupants dels vehicles de turisme no conviuen en el mateix domicili.No serà exigible en el cas d'exercici d'esport individual a l'aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l'ús de la màscara resulti incompatible, d'acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries.

b) Centres de treball, el titular haurà de:

- Adoptar mesures de ventilació, neteja i desinfecció adequades a les característiques i intensitat d'ús dels centres de treball, d'acord amb els protocols que s'estableixin en cada cas.

- Posar a disposició dels treballadors aigua i sabó, o gels hidroalcohòlics o desinfectants amb activitat virucida, autoritzats per a la neteja de mans.

- Adaptar les condicions de treball, inclosa l'ordenació dels llocs de treball i l'organització dels torns, així com l'ús dels llocs comuns de manera que es garanteixi el manteniment d'una distància de seguretat interpersonal mínima de 1,5 metres entre els treballadors. Quan això no sigui possible, s'ha de proporcionar als treballadors equips de protecció adequats a el nivell de risc.

c) Establiments comercials, Hotels i allotjaments turístics i Hostaleria i restauració:

Les administracions competents han d'assegurar el compliment pels titulars de les normes d'aforament, desinfecció, prevenció i condicionament que aquelles determinin, l'adopció de les mesures organitzatives que siguin necessàries per evitar aglomeracions i garantir que clients i treballadors mantinguin una distància de seguretat de, a el menys, 1,5 metres. Quan no sigui possible mantenir aquesta distància de seguretat, s'han d'observar les mesures d'higiene adequades per prevenir els riscos de contagi.

2. MESURES EN MATÈRIA DE TRANSPORT:

Els operadors de transport públic de viatgers de competència estatal ferroviari i per carretera d'ajustar els nivells d'oferta a l'evolució de la recuperació de la demanda.

Els operadors de transport aeri i terrestre interprovincials i transport marítim de vaixells i embarcacions, amb número d'assentament pre-assignat, hauran de demanar informació per contacte de tots els passatgers i conservar els llistats un mínim de quatre setmanes amb posterioritat a el viatge. Així mateix, han de facilitar aquests llistats a les autoritats de salut pública quan es requereixin amb la finalitat de realitzar la traçabilitat de contactes.

3. RÈGIM SANCIONADOR:

L'incompliment de l'obligació d'ús de mascaretes serà considerat infracció lleu i sancionat amb multa de fins a cent euros.

S'habilita els funcionaris de la Inspecció de Treball i Seguretat Social per vigilar i requerir, i si és el cas, estendre actes d'infracció, en relació amb el compliment per part de l'ocupador de les mesures de salut pública quan afectin les persones treballadores

4. CELEBRACIÓ DE JUNTES, REUNIONS I ADOPCIÓ D'ACORDS PER VIA TELEMÀTICA O SENSE SESSIÓ PRESENCIAL:

S'estableix de manera excepcional durant 2021:

a) societats de responsabilitat limitada: tot i que els estatuts no ho haguessin previst, podran celebrar la junta general per videoconferència o per conferència telefònica múltiple, sempre que totes les persones que tinguessin dret d'assistència o els qui els representen disposin dels mitjans necessaris, el secretari de l'òrgan reconegui la seva identitat, i així ho expressi en l'acta, que remetrà immediatament a les adreces de correu electrònic

b) Resta de persones jurídiques de Dret privat (associacions, societats civils i societats cooperatives): les juntes o assemblees d'associats o de socis podran celebrar-se per videoconferència o per conferència telefònica múltiple sempre que totes les persones que tinguessin dret d'assistència o qui els representin disposin dels mitjans necessaris, el secretari d'l'òrgan reconegui la seva identitat, i així ho expressi en l'acta, que remetrà immediatament a les adreces de correu electrònic.

5. MESURES DE PROTECCIÓ ALS CONSUMIDORS:

a) En el cas de compravenda de béns o de prestació de serveis, si resultessin d'impossible compliment, el consumidor i usuari tindrà dret a resoldre el contracte durant un termini de 14 dies des de la impossible execució de la mateixa sempre que es mantingui la vigència de les mesures adoptades que hagin motivat la impossibilitat del seu compliment.

b) En el cas de contractes de viatge combinat, que hagin estat cancel·lats amb motiu del COVID-19, l'organitzador o, si s'escau el minorista, podran lliurar a consumidor o usuari, prèvia acceptació per part d'aquest, un bo per a ser utilitzat aquí a un any des de la finalització de la vigència de l'estat d'alarma i les seves pròrrogues, per una quantia igual al reemborsament que hauria correspost. Transcorregut el període de validesa de l'abonament sense haver estat utilitzat, el consumidor podrà sol·licitar el reemborsament complet de qualsevol pagament realitzat que haurà d'abonar-se com a molt tard, en 14 dies.


2021 Covid-19 El-Masnou Estado-De-Alarma Estat-Dalarma Grup8 Nova-Normalitat

Subscribe now and receive all the legal news
of interest Freelancers and SMEs.

Enter your email.